Open Deur Coaching
     Coaching voor kinderen en volwassenen

Het vriendenprogramma

Het vriendenprogramma is de Nederlandse bewerking van het Friends Resilience program, ontwikkeld in Australië. Het programma is erop gericht om kinderen en jongeren vaardigheden aan te leren waardoor zij weerbaarder worden en beter in staat zijn om met angsten en spanning om te gaan. Het programma is erkend door de World Health Organisation en door het Nederlands Jeugd Instituut als effectief preventief programma.

Door middel van het programma krijgen kinderen en jongeren meer inzicht in zichzelf. Ze worden zich bewuster van hun gevoelens, hun gedachten en lichamelijke reacties. Boven alles leren ze dat ze hierop invloed hebben en krijgen ze de sleutel  waarmee de deur open gaat naar meer balans, veerkracht en zelfvertrouwen. De opbouw van het programma is van essentieel belang om het effect ervan te garanderen. Hierbij gaan we langs de letters van het woord VRIEND-EN :

V:        Voelen.  Wat voel ik, welke signalen geeft mijn lichaam, hoe herken ik emoties in mijn lijf. Én, hoe herken ik het bij anderen.

R:        Rust en ontspanning. Wat kan ik doen om te ontspannen wanneer ik spanning (angst, boosheid, etc.) voel.

I:          Ik kan het. Hoe zet ik niet-helpende gedachten om in helpende gedachten. Snappen hoe gedachten je gevoel beïnvloeden.

E:        Een plan maken. Van probleem naar oplossing door een stappenplan te maken en wat ik tot nu toe geleerd hebt hierbij te gebruiken.

N:        Naasten.  Wie zitten er in mijn steunteam, wie zijn mijn rolmodellen en hoe kunnen ze mij helpen.

D:        Doe je oefeningen. Heel veel blijven oefenen, zodat het iets van mezelf wordt, ook in nieuwe situaties.

EN:      En blijven oefenen en herhalen ….


Effecten van het vriendenprogramma 

Na het vriendenprogramma :  ben je beter in staat om met jouw emoties om te gaan - kun je beter omgaan met tegenslag - weet je dat angst niet eng is - heb je minder last van piekeren - voel je je zekerder van jezelf - sta je sterker in je schoenen

Het vriendenprogramma kan gevolgd worden als groepstraining, individueel en in de klas. Voor de kinderen en jongeren is er een werkboek. Voor de jongste groep zullen vooral de ouders aan de slag gaan met het werkboek.

 

Het vriendenprogramma bied ik aan voor de volgende leeftijdsgroepen:

 Vrienden voor het leven  :     leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Kinderen leren om op een positieve manier te denken. Ze leren piekeren en niet-helpende gedachten om te buigen. Ze worden veerkrachtiger, krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen beter omgaan met spannende situaties.

Vrienden voor jongeren :     leeftijd 13 t/m 17 jaar. Jongeren komen sterker in hun schoenen te staan, worden weerbaarder tegen groepsdruk en hebben meer zicht op hun kwaliteiten. Ze ontwikkelen meer zelfvertrouwen en zijn beter bestand tegen piekeren en sombere gevoelens.