Open Deur Coaching
     Coaching voor kinderen en volwassenen

Positief Bekrachtigende Breintraining

Positief Bekrachtigende Breintraining (PBB) is gebaseerd op een wetenschappelijke methode, de toegepaste gedragsanalyse, waarbij op een positieve manier het gedrag van mensen wordt beïnvloed. Het zorgt ervoor dat er meer gewenst gedrag en minder ongewenst gedrag is.

De grondleggers van de toegepaste gedragsanalyse zoals wij die kennen zijn Pavlov en Skinner. Pavlov, bekend om zijn onderzoeken naar associatief leren (wellicht zegt de Pavlov reactie je iets) toonde aan dat onbewuste koppelingen gemaakt worden tussen een trigger en een reactie (belletje-kwijlen). Skinner ontdekte het instrumenteel leren. Als ons gedrag iets positiefs oplevert, zijn we sneller geneigd het nog eens te doen. Zo maken we ons gedrag eigen en ontstaan automatische reacties.

Automatische (onbewuste) reacties zijn niet altijd de reacties die we willen of die goed voor ons zijn. Het afleren hiervan gaat een stuk lastiger dan ons bewuste gedrag. Bewust gedrag, het zegt het al, is gedrag waar we bewust voor kiezen en dus ook bewust voor kunnen kiezen om het niet te doen. De reactietijd van onbewust gedrag is echter vele malen sneller en op het moment dat we bewust een keus kunnen maken, zijn we onbewust al in actie gekomen

Bij PBB wordt zowel het associatief als instrumenteel leren gebruikt om het brein te trainen om goed om te gaan met moeilijke omstandigheden. Ongewenste negatieve associaties die je hebt ontwikkeld worden vervangen door nieuwe positieve associaties. Ongewenst gedrag wordt vervangen door gewenst gedrag.

Verschillende problemen vragen verschillende technieken. Stoppen met piekeren of het krijgen en houden van een fijn gevoel, het verminderen van spanning of stress gekoppeld aan een situatie in de toekomst of het verleden zijn een aantal voorbeelden waarbij je technieken leert die je bewust kunt toepassen. De manier waarop je denkt over situaties, over mensen, over jezelf, je verleden, de toekomst etc., is van grote invloed op hoe je je voelt en wat je vervolgens doet. Je hebt hierover controle. Met PBB leer je snel gedachten en gevoelens herkennen die je niet helpen en dit om te keren.

Onbewust gedrag kun je niet veranderen vanuit het bewuste brein. Daarom wordt er bij PBB ook gebruik gemaakt van hypnose. Hypnose is niets anders dan een staat van diepe ontspanning, waarbij je nog helemaal bewust bent van wat er gebeurt. Je blijft zelf de controle houden, er kan niets gebeuren wat je zelf niet wil. Vanuit hypnose staat het onbewuste brein open voor suggesties en kun je patronen die je niet hebben geholpen, of die vroeger wel nuttig waren maar nu niet meer, veranderen zodat ze wel in jouw voordeel gaan werken.

Om beter te kunnen begrijpen hoe jouw brein werkt, kan jouw breintype worden vastgesteld. Ieder mens wordt geboren met een specifiek breintype, als het ware de hardware van je brein. Hoe wij reageren op stress is gekoppeld aan ons breintype. Zodra je weet hoe jouw brein werkt, snap je beter waarom je doet wat je doet, wat je valkuilen zijn en weet je hoe jij echt het beste ontspanning kunt vinden. 

Op www.neurogram.nl kun je meer lezen over breintypen en kun je een gratis test doen. Dit kan ook via de app Neurogram.  

Op www.breinvrijheid.nl kun je meer lezen over Positief Bekrachtigende Breintraining.